20 februari 2010

Leer nee zeggen in 8 stappen

Dit artikel is vandaag via de nieuwsbrief van Zita in mijn mailbox beland. Het is zeker interessant, vermoedelijk niet alleen voor mij.

Geen zin om deze zondag bij je ouders te gaan eten? Ook de kids van je beste vriendin opvangen past niet altijd. En ze vragen je wel opvallend vaak om enkele overuren te kloppen. Gedaan ermee. Zeg gewoon nee. Met een paar eenvoudige trucs kan je het in no time.

1) Draai niet rond de pot. Heb je geen gaatje in je agenda of heb je geen zin? Dan is er maar één antwoord: nee! Begin geen ellenlange uitleg over het hoe en waarom. Houd je antwoord kort. Vriendelijk, maar vastberaden.

2) Vind je nee zeggen toch wat agressief en heb je veel respect voor de ander? Geef dan wat toelichting als je dat echt nodig vindt. Maar hou vast aan je idee en wees bondig.

3) Pas op voor de woorden 'misschien' en 'morgen'. Zo schuif je de vraag alleen maar voor je uit. Het is je volste recht om nee te zeggen. Mensen zeggen tegen jou toch ook wel eens nee? Zie je ze daarom minder graag?

4) Heb je te maken met volhouders? Hou dan toch voet bij stuk. Ook al kost het moeite. Zoek desnoods mee naar een oplossing voor de ander als je dat wilt, maar laat je niet van de wijs brengen.

5) Sorry dat ik niet kan komen. Sorry? Waar is dat voor nodig? Je verontschuldigen omdat iets niet past, is niet nodig. Jij kan er niets aan doen en daarmee uit. Blijf wel beleefd en vriendelijk.

6) Soms word je ook gewoon overvallen door een vraag. Voor je het weet, zeg je uit gewoonte of gemak ja. Overkomt je dat wel eens vaker? Koop dan tijd. Zeg dat je er over een kwartier, morgen of volgende week op terug komt. En vraag je dan voor je antwoordt luidop af of je er zin in hebt of niet.

7) Vanavond past het niet. Goed gezegd! Maar straal je ook die nee ook uit? Kom je sterk over? Sta of zit ontspannen rechtop, kijk de ander in de ogen en spreek duidelijk. Alleen op die manier gelooft de ander ook echt dat je het meent.

8) Nee kan best scherp klinken in sommige gevallen. Heb je daar zo’n last mee dat het je totaal niet lukt? Zoek dan een vervangzin die hetzelfde betekent. "Dit weekend kan ik niet komen helpen verhuizen, jammer." Zo zeg je ook nee, maar dan op een andere manier. Onthou wel altijd dat je niet hoeft te zeggen waarom je niet kan. Jij bepaalt je grenzen.

© Lev Dolgatsjov
bron: MF - Lifestyle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten