22 oktober 2009

Romige kipgratin afgedekt met stokbrood,kruidenboter en kaas

Ingrediƫnten voor 4 personen
250 gram kipfilet
100 gr kruidenboter
150 gram ontbijtspekreepjes
600 gr gesneden prei
zout en peper
4 el gesneden peterselie
ca 16 sneetjes stokbrood
200 gr geraspte belegen kaas

· VOOR EEN WITTE SAUS
25 gram boter
20 gram bloem
2 dl heldere vleesbouillon (van blokje bijvoorbeleld)
peper - zout

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden

Bereidingswijze
Snijd de kipfilet in stukjes.. Verhit 20 gram kruidenboter in een koekenpan met antiaanbaklaag en roerbak de spekjes en de kipfilet ca 3 minuten. Schep de kip en de spekjes met een schuimspaan in een ovenschaal. Roerbak in het achtergebleven vet de prei ca 2 minuten. Schep de prei door het kip-preimengsel in de oenschaal. Voeg naar smaak zout en peper toe. Maak de saus: Smelt de boter in een kleine sauspan en roer er de bloem door tot het een glad geheel is, zonder te kleuren. Roer er geleidelijk de warme bouillon bij, telkens een scheutje als het vorige scheutje is opgenomen. Breng op smaak met zout en peper en laat het nog 5 minuten sudderen. Roer de peterselie er door en schenk de saus over het kipmengsel. Besmeer de sneetjes stokbrood aan 1 kant met de rest van de kruidenboter en dek hiermee de ovenschotel af. Strooi de kaas over het brood.Zet de ovenschaal in het midden van de oven en laat het gerecht 20 minuten goudbruin en door en door heet worden.

Dat was hem, onze ovenschotel van gisteren. Recept heb ik van smulweb geplukt en gewoon uitgeprobeerd. De reacties vielen mee, enkel ... ik heb 2 kinderen die niet echt gek zijn op prei. Maar ik ga dit weekend een hapje proberen maken op basis van de gratinlaag. Afwachten naar dat resultaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten